Den gode og dårlige av fett

Når de fleste av oss tenker "fett", synes det alltid å være tenkt på med en negativ konnotasjon. Imidlertid er noen typer fett, som nesten alt annet, viktig og nødvendig i de riktige proporsjonene. Dårlige fettstoffer som vi alle vet kan føre til fedme, høyt kolesterol, kardiovaskulær sykdom, hjerneslag, diabetes og til og med noen former for kreft, som brystkreft og brystkreft. Det de fleste av oss ikke vet er hvorfor.

Dårlige fettstoffer kommer i form av mettet og transfett. Mettet fett finnes i naturlig forekommende matvarer som dagbok (for eksempel melk og ost) og andre animalske produkter. De finnes også i noen vegetabilske oljer som kokosnøttolje, palmeolje og palmekjerneolje. Mettede fettstoffer virker på en negativ måte ettersom de øker blodkolesterol og også LDL (lipoproteiner med lav densitet). Å øke blodkolesterolet, slår igjen arterier som igjen setter press på hjertet for å pumpe hardere, for å få nok blod hvert minutt gjennom hele kroppen din. Dette trykket, hvis det er alvorlig nok, kan føre til hjerteinfarkt eller hjerneslag. Transfett er unaturlig avledede fett som er produsert fra stivelsesprosessen av vegetabilske oljer. Transfett er funnet i matvarer som er behandlet og som ikke har noen positive helsemessige aspekter i det hele tatt. Matvarer som inneholder transfett inkluderer; kaker, kjeks, raffinert sjokolade, kringle, potetgull og de fleste andre bearbeidede og raffinerte matvarer. Effektene av transfett er de samme som mettet fett, bare med økt intensitet.

Selv om LDL er formet av kolesterol som forårsaker trykket på hjertet, er det også HDL (høy tetthet lipoprotein) som har motsatt effekt. Å motsette alle disse negativene er umettede fettstoffer (enumettede fettstoffer og flerumettede fettstoffer).

I motsetning til mettet fett, er disse fettene flytende ved romtemperatur, høyt i HDL og lavt i LDL. Selv om det høres motstridende, kan fett som er høy i HDL føre til vekttap, og kan også senke kolesterolet. Det er også essensielle fettsyrer (EFA) som er fettstoffer som er avgjørende for å konsumere i kosthold, da vi (kroppene våre) ikke kan produsere dem selv. EFA er funnet i matkilder som inneholder omega 3-fettsyrer samt omega 6-fettsyrer, som begge er en del av gruppen med flerumettede fettstoffer. Disse finnes i fisk og fiskeoljer, linfrøolje, saflorolje og også solsikkeolje og maisoljer. Enkelumettede fettstoffer som også er fordelaktige og kan finnes i nøtter, som cashewnøtter, valnøtter og mandler, og de finnes også i avokado, rapsolje og olivenolje.

Bortsett fra å reversere effekten av "dårlige" fett, er det behov for gode fettstoffer i våre dietter for produksjon av energi, flytte oksygen fra atmosfæren inn i blodet, prostaglandinfunksjonen, fremstilling av hemoglobin (et essensielt protein i blod) og cellemembran formasjon (kreves for all metabolsk aktivitet, og derfor kreves for å holde oss i live og fungere). De kan også være viktige for hjernens aktivitet som minne og ytelse, samt humør og atferd, og også isolasjon og gjennomføring av nerveimpulser som kreves for alt du gjør og føler internt og eksternt. Uten våre gode fett ville vi ikke være å absorbere fettløselige vitaminer (vitamin A, D, E og K), og vi ville ikke ha et energibestand for når maten er knapp eller ute av rekkevidde.

For å hjelpe deg med å forstå viktigheten av fett, er følgende en liste over resultatene som kan oppstå når du bruker for lite fett i kostholdet. tap av hår, tørr hud, menstruasjonstap, kald intoleranse, blåmerker, nedsatt vekst, redusert resistens mot infeksjoner, redusert støtbeskyttelse mot organer, nedsatt immunfunksjon og depresjon på grunn av unormal hormonfunksjon.

Hvis du er interessert i å forbedre kostholdet ditt, er det viktig å være oppmerksom på at det bare er å unngå mettet fett sammen, og å velge mat som er merket som lavt fett, er dessverre ikke svaret (som lavt fett betyr vanligvis høyt sukker). Mettet fett finnes i naturlig avledede matvarer (som nevnt tidligere) og inneholder så mange andre fordeler, inkludert høyt proteininnhold og kalsium. For å oppveie ulempene må du ikke forbruke i dagboksprodukter. 1-2 porsjoner av dagbok er tilstrekkelig for en sunn voksen (et glass melk 250 ml, 40 g ost eller et kar med 200 g yoghurt regnes som en servering). Videre, når du velger kjøtt, gå for magert fett kjøtt slik ad kylling og kalkun som har langt mindre mettet fett i forhold til rødt kjøtt. I tillegg er det enda bedre å spise dem hudløs. Det er også viktig å lese baksiden av matetiketter, for å se forholdene mellom mettet fett, transfett og umettede fettstoffer (enumettede og flerumettede fettstoffer). Velg matvarer som har lavere transfettinnhold hvis noe i det hele tatt og høyere umettede fettstoffer. Du bør også være oppmerksom på at ofte produserer ikke vil fortelle deg om et produkt har transfett. Hvis mengden av transfett er under visse regulatoriske konsentrasjoner, vil de inkludere det i mengden av mettede fetter som er til stede. Velg mat forsiktig, ved å undersøke merker og lese ingredienser, samt se på fettinnholdforhold.

Jeg håper at ved å lese dette har du en bedre forståelse av hvorfor noen fett bør unngås for helseproblemer i stedet for vektproblemer, og også hvorfor andre fettstoffer er avgjørende for normal sunn kroppsfunksjon. Samlet sett stress ikke for mye, maten er der for å bli nytes og en liten overbærenhet er greit en gang i mellom.

Referanse: 1, 2, 3, 4, 5

Bildekilder 1, 2, 3

Fungert For Deg: Kelley Grace & Shonda Lamb | Ønsker Du Å Kontakte Oss?

Kommentarer På Nettstedet: